Comunicat - Proiectul „Studiul mediului cu mijloace STEAM"

În Școala Gimnazială ”Mihai Vodă” din comuna Mihai Viteazu în perioada septembrie 2023-februarie 2024 se implementează proiectul „Studiul mediului cu mijloace STEAM “-proiect finanțat prin Fondul Științescu SMART Education coordonat în județul Cluj de Fundația Comunitară Cluj.
Proiectul a debutat în septembrie 2023 cu alegerea și vizitarea zonelor de studiu. Apoi, în luna octombrie, elevii din proiect au făcut cunoștință cu instrumentele STEAM utilizate în studiul mediului înconjurător și au început studiul celor două ecosisteme alese: Rezervația Națională Cheile Turzii și Parcul școlii, un ecosistem antropizat.
Studiile au continuat în luna noiembrie prin studiul factorilor abiotici și biotici caracteristice celor 2 ecosisteme în anotimpul toamna. Cu aparatele achiziționate în cadrul proiectului elevii au făcut măsurători la fața locului și au colectat probe de apă și de sol, pentru a fi analizate în laboratoarele școlii. În paralel au făcut observații asupra faunei și florei, au fotografiat plantele și animalele întâlnite, au colectat frunze, fructe, semințe, având de fiecare dată mare grijă de natură. În cadrul fiecărei vizite în cele două ecosisteme s-a făcut și ecologizarea zonelor studiate.
Potrivit programului în decembrie trebuiau să fie urmărite cele 2 ecosisteme îmbrăcate în haine de iarnă, dar acest anotimp s-a lăsat așteptat. Însă această lună a fost valorificată din plin de elevii din proiect: au terminat analizarea probelor de apă și sol, au catalogat plantele și animalele observate în cele 2 ecosisteme, au completat jurnalul și albumul proiectului.
Echipa de proiect abia așteaptă ca în ianuarie 2024, odată cu începerea cursurilor, să vină și iarna și să poată urmării cele 2 ecosisteme și în acest anotimp!

Coordonator de proiect, Prof. Gombasi Gabriela